Disbacterioza pielii

Pielea, asemenea unei oglinzi, reflectă starea sistemului nostru digestiv.

De regulă, problemele cu stomacul cauzează dureri, mai ales după masă, dar o problemă precum disbacterioza, adică dezechilibrul microflorei intestinale, adesea trece neobservată. Dermatologii sunt de acord că disbacterioza afectează negativ starea pielii. Dezechilibrul microflorei intestinale afectează echilibrul microflorei din alte habitate bacteriene din organismul uman: pielea, membranele mucoase, vaginul etc. Prin urmare, disbacterioza intestinală poate cauza disbacterioza pielii.

Suprafața pielii este un ecosistem aparte, care cuprinde celule cheratinizate din epiderm și o microfloră "normală". Acestea sunt legate una de cealaltă prin corelație simbiotică. Microflora pielii influențează caracteristicile sale protectoare, iar microflora în sine depinde de starea microflorei intestinale.

Acest dezechilibru declanșează creșterea bacteriilor patogene, și anume Staphylococcus aureus și Escherichia coli - iată modul în care se dezvoltă disbacterioza pielii. Experții observă că dezechilibrul microbian poate fi diagnosticat cu mult timp înainte ca problemele să devină vizibile (de ex. acneea) și poate sta la baza unor afecțiuni precum piodermita, dermatită, psoriazis. Disbacterioza poate fi observată prin aspecte de tip eczemă, uscarea și iritarea pielii.

Între 10.000 și 1.000.000 de celule bacteriene ocupă 1 cm2 din piele. Bacteriile care ocupă suprafața pielii sunt numite microflora pielii.

Pielea este un ecosistem legat cu mediul intern și extern al organismului.

Microflora pielii

  • Nivelul normal de Staphylococcus aureus - până la 20 UFC/probă.
  • Nivel ridicat de Staphylococcus aureus - de la 20 UFC până la 100 UFC/probă– uscarea pielii, scăderea apărării imunitare.
  • Nivel mare de Staphylococcus aureus - peste 100 UFC/probă– roșeață, mâncărime, coșuri, acnee, scăderea apărării imunitare.

Echilibrul microflorei poate fi perturbat de reducerea apărării imunitare, dezechilibrul microbian intestinal (disbacterioza), acumularea de agenți toxici și alergeni în organism, și de asemenea, de leziunile mecanice ale pielii. Chiar și femeile sănătoase în 30% din cazuri*, au microflora pielii dezechilibrată (* - cercetare realizată de Institutul de Dermatologie, Moscova).

În cazul apariției unei eczeme sau al altui tip de problemă de piele, persoana respectivă ar trebui să înceapă tratamentul pentru intestin și pentru disbioza pielii în timp util, înainte de apariția unor procese inflamatorii evidente.

    Pentru a reface echilibrul microflorei, ar trebui aplicată o abordare complexă:
  • Îndepărtarea agenților toxici și a bacteriilor patogene prin enterosorbenți
  • Regenerarea, stimularea și întreținerea microflorei benefice prin probiotice și prebiotice, îngrijirea corespunzătoare a pielii.

Enteroabsorbția este o metodă efectivă de detoxifiere care urmărește eliminarea din corp a diferiților alergeni, agenți toxici, bacterii patogene și toxinele acestora. Enterosorbenții moderni ar trebui să îndeplinească anumite cerințe care să le reflecte eficacitatea și siguranța: capacitate mare de absorbție (eficiența absorbției), absența efectelor toxice și a posibilelor leziuni asupra membranei mucoase a tractului digestiv, capacitate de eliminare optimă, administrare convenabilă.

În prezent, unul dintre cei mai eficienți și siguri enterosorbenți este lignina, un compus organic natural, bazat pe derivați celulozici (1,2). Aceasta nu se dizolvă în sistemul digestiv uman și este diferită de alți enterosorbenți prin abilitatea sa de a absorbi și elimina atât compuși moleculari cu masă mică (formați dintr-o cantitate mică de atomi, precum gaze, metale grele și alcool), cât și compuși cu masă moleculară mare (formați dintr-o cantitate mare de atomi precum agenți toxici și bacterii). Prin urmare, acesta este cunoscut drept un enterosorbent universal sau ajutor de urgență în anumite cazuri, putând fi folosit și în situații de urgență, precum otrăviri sau intoxicări.

Lignina curăță organismul de agenți toxici, alergeni.

Prebioticele (componentele alimentare care sunt fermentate de microflora intestinală benefică) sunt un excelent mediu de cultură pentru microflora normală naturală a organismului și ajută la creșterea și evoluția rapidă a „propriilor” bacterii benefice ale corpului, asigurând un efect pe termen lung.  Lactuloza, dizaharid semisintetic, este cel mai popular și cunoscut prebiotic. Lactuloza este folosită în medicină de 50 de ani, pentru stimularea creșterii bifidobacteriilor și a lactobacililor.

Combinația de prebiotic și enterosorbent este o cale recomandată pentru a regenera echilibrul microflorei. Aceste două elemente constituie Lactofiltrum®.

Studiile clinice arată că după utilizarea Lactofiltrum® timp de 30 de zile, nivelul de protecție a pielii crește de 3,8 ori, Lactofiltrum® ajutând la regenerarea echilibrului microflorei pielii (Molochkov VA, 2010).

Referințe: 1. Molochkov VA, Dermatovenerology and dermatooncology department of МRSRCI, Moscow 2010; 2. Perlamutrov Y, 2010